Gezondheid en welzijn als recht!

We staan pas stil bij hoe belangrijk gezondheid en welzijn voor ons is, als we ouder worden of als we iets naars meemaken.
Voor je 35e levensjaar is je lichaam opbouwend en heeft een grote veerkracht en levenskracht van zichzelf. Daarna moet je steeds meer moeite doen om dat niveau vast te houden. Het gezegde luidt dan ook ongeveer ” voor je 35e doet je lichaam het voor jou en daarna moet jij je lichaam helpen ondersteunen.”

Je lichaam draagt alle ervaringen die je hebt opgedaan met zich mee. Hoe ouder je wordt, des te meer (emotionele) lading er in je voertuig is gekomen. Dit kun je o.a. ook merken aan hoe fris je ruikt. Baby’ s ruiken nog heerlijk fris en daartegenover hangt er om oude mensen vaak een zurig luchtje. (zie artikel artritis: emotionele verzuring, verzuurde voeding).

Het is daarom van extra belang dat je al zo jong mogelijk leert om gezond te leren omgaan met je emoties, met je voeding en met je leefgewoonten. Omdat men vaak te lang wacht met emoties uiten (wegslikken), of het niet zo nauw neemt met de voeding of leefgewoonten, ontstaan er allerlei ziekten, dat op zich ook alweer stress veroorzaakt.

Naast de gezonde en natuurlijker leefstijl, in het zuur-basendieet genoemd, kun je ook therapie of les krijgen in hoe je beter met je emoties om kunt leren gaan. Je goed durven uiten, grenzen leren zetten, je intuïtie leren gebruiken enz. Tegenwoordig kun je dit via allerlei wegen aanleren.
Ook de psychologieopleiding, zoals de opleiding voor psycholoog via spso, wil zich hier sterk voor maken.

Sinds 2011 is er daarom een nieuw soort zorgverzekering in ontwikkeling, Gezondheidscoöperatief Nederland genaamd. Hierbij wordt uitgegaan van gezondheid en hoe je gezonde verstand te gebruiken:

www.gezondheidscooperatiefnederland.nl

Men gaat hierbij uit van keuzevrijheid en zelfverantwoordelijkheid.

Gezondheidscooperatief is opgezet door Jan van Tulders, de ex directeur van VGZ en ik denk dat hij, vanuit zijn achtergrond, in staat is vrij baan te kunnen maken voor allerlei gezondheidsinitiatieven en gezondheidscoöperaties als bv artabana.nl. Daarom ondersteun ik juist zijn initiatief. Het vraagt om €50,- inleggeld (alleen met een bedrag van €4-5 miljoen kun je in Nederland een nieuwe zorgverzekering beginnen. Zijn doel is vanaf

1-01-2015 coöperatief in gezondheid te zijn vanuit individualiteit en zelfverantwoordelijkheid. Ieder legt per jaar €350,- in zijn eigen pot.

De staat voegt er p.p. €1200,- per jaar aan toe. Jaarlijks bouw je aan je eigen spaarpot, maakt zelf je keuzes voor therapie en heling, ( krijgt het risico gezamenlijk gedekt tot €5000,- ), maar doet ook mee aan workshops, lezingen, meedenken en doen aan een gezonder samenleving.

Workshops, lezingen, opleidingen, gezondverstandsavonden, duurzame landbouw, duurzaam grondbeheer, enz. , alle initiatieven die uitgaan van inzicht en herstel in je gezondheid en welzijn kunnen zich via dit coöperatief laten zien en uitwerken.

Persoonlijk vind ik het een droom, waar we allen naar verlangen en waar we eindelijk daadwerkelijk voor kunnen gaan.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *